Agnico Eagle Kittilä

AVK Finland Oy oli venttiilien kokonaistoimittaja Agnico Eaglenin purkuputkiurakkaan.

Agnico Eagle Finland Oy on kanadalaisen kullantuottajan Agnico Eagle Mines Limitedin tytäryhtiö. Se operoi Kittilän kultakaivosta ja harjoittaa aktiivista malmin etsintää Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Suurikuusikon kultaesiintymästä, jonka Agnico Eagle osti Riddarhyttan Resources AB:ltä marraskuussa 2005, tuli yhtiön ensimmäinen kaivos Kanadan ulkopuolella. Kittilän kaivos on Euroopan suurin kullan alkutuottaja. Kaivos sijaitsee Lapin seudulla Pohjois-Suomessa noin 900km Helsingistä pohjoiseen ja 150km napapiiriltä pohjoiseen.

Osana Kittilän mittavaa laajennusprojektia 25% kapasiteettia lisäävän tehtaan käyttöönotto valmistui etuajassa vuonna 2020 ja ylösajo kohti suunniteltua 2 miljoonan tonnin vuosikapasiteettia on käynnissä.

Laajennusprojektin on budjetoitu valmistuvan vuonna 2022 ja sen kustannusarvio on 190-200 miljoonaa euroa.

Laajennusprojektiin liittyen Agnico Eagle rakennutti noin 22km mittaisen painepurkuputken, josta 20km oli PE710 ja 2km PE630. Kohteen maanrakennus- ja asennustyöt urakoi Varpaisjärven Maansiirto ja Vesitekniikka Oy.

AVK Finland Oy oli venttiilien kokonaistoimittaja Agnico Eaglenin purkuputki urakkaan. Toimitus sisälsi kumiluistiventtiileitä, paineenpitoventtiileitä, mudanerottimia, ilmanpoistoventtiileitä, pituussäätölaippoja sekä läppäventtiileitä.

Kaiken kaikkiaan AVK toimitti urakkaan yli 100 venttiiliä, joista 50kpl oli DN600 ja 21kpl DN500 laipallisia kumiluistiventtiileitä. Venttiileiden kokoluokat vaihtelivat DN80-DN600 välillä.

”AVK tunnetaan maailman suurimpina venttiilien valmistajina ja toimittajina. Tämä nähtiin erittäin merkittävänä asiana, mikä antoi luottamuksen siihen että toimitukset hoituu aikataulun mukaisesti työmaalle, ja että venttiileillä on kaikki alan kansainväliset standardit ja hyväksynnät. Myös tiedossa oleva korkea laadunvarmistus painekokeineen myötävaikutti hankintapäätökseen tarjoushintakilpailun ohella. Toimitukset AVK toteutti täsmällisesti urakoitsijan aikataulun tarpeen mukaisesti, joka suoriutui urakasta etuajassa alkuperäiseen urakka-aikatauluun nähden”, toteaa ympäristö- ja rikastushiekan hallinnan osastopäällikkö Jaakko Saukkoriipi Agnico Eagle Finland Oy:stä.

Projekti toteutettiin yhteistyössä Dahl Suomi Oy:n kanssa.